header-landenpagina-Syrie-verslagen-stichtingvluchteling

Syrië

Syriërs in acute nood

In Syrië eist de burgeroorlog een zware tol. De situatie is zeer kritiek. Stichting Vluchteling en haar partner het International Rescue Committee (IRC) bieden noodhulp aan mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht in Syrië en de buurlanden.

Factcheck

22,8 miljoen inwoners
22,8 miljoen inwoners
5,5 miljoen Syrische vluchtelingen*
5,5 miljoen Syrische vluchtelingen*
naar buurlanden Turkije, Libanon, Jordanië en Irak
6,3 miljoen ontheemden*
6,3 miljoen ontheemden*
op de vlucht in eigen land
2011 | Start huidige crisis
2011 | Start huidige crisis
2012 | Start onze hulpverlening
2012 | Start onze hulpverlening
Laatste update: februari 2018

Korte crisis update...

UPDATE september 2018: 

De Syrische overheid en Rusland zijn gestart met wat het laatste offensief van de Syrische burgeroorlog moet worden. De internationale gemeenschap roept Syrië en Rusland op om te werken aan een diplomatieke oplossing zodat honderdduizenden burgers niet vast komen te zitten in het gevecht.

De verwachting is dat meer dan 800.000 mensen op de vlucht zullen slaan richting de grens met Turkije. Veel mensen in Idlib zijn gevlucht uit andere delen van het land en hebben al eerder te maken gehad met bombardementen en gevechten. Stichting Vluchteling volgt de ontwikkelingen op de voet.

In Syrië gingen mensen in 2011 massaal de straat op. Aangemoedigd door de volksopstanden in de rest van het Midden-Oosten, protesteerden ze tegen de regering van president el-Assad. Het Syrische regime trad hard op tegen de opstandelingen, die daarop de wapens oppakten. Dit was het begin van een complexe oorlog, die inmiddels al 7 jaar duurt. Verschillende etnische groepen en rebellen bevechten elkaar, met hulp van internationale bondgenoten.

Het nu al 7 jaar durende brute geweld verscheurt de Syrische samenleving. De burgeroorlog heeft al meer dan 400.000 Syriërs het leven gekost en nog eens zo'n 400.000 Syriërs bevinden zich in belegerd gebied. Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht – inmiddels meer dan de helft van de bevolking -, met name in eigen land als in de buurlanden.

Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) bieden we noodhulp en structurele hulp, maar veel gebieden zijn door het geweld en beperkingen van de overheid moeilijk te bereiken.

In Syrië hebben inmiddels 13,5 miljoen mensen dringend humanitaire hulp nodig en de situatie verslechtert met de dag. Sommige gebieden zijn nauwelijks te bereiken voor hulpverleners. Ook buurlanden zijn steeds minder goed in staat om vluchtelingen op te vangen.

Op sommige plekken waar mensen terug kunnen keren naar huis lopen ze gevaar door onontplofte explosieven. Dit brengt grote risico’s met zich mee, niet alleen voor ontheemden en terugkerende bevolking, maar ook voor de humanitaire hulpverlening ter plaatse.

Medische zorg minimaal

Ziekenhuizen worden opzettelijk gebombardeerd – 60% is beschadigd of verwoest. Meer dan 11 miljoen mensen hebben medische zorg nodig. Het overgrote deel van de bevolking heeft geen toegang tot basisgezondheidszorg. 

Medische faciliteiten zijn beschadigd, er is een groot brandstoftekort en er zijn veel te weinig artsen.

Vrouwen en kinderen kwetsbaar

Vrouwen en kinderen zijn het meest kwetsbaar, onder andere voor seksueel geweld, kinderarbeid en oorlogstrauma’s. 2,7 miljoen kinderen gaan niet meer naar school. 

De scholen zijn doelwit van gewapende partijen en veel ouders vinden het te gevaarlijk om hun kinderen naar school te laten gaan. De kinderen zijn hierdoor kwetsbaar voor kinderarbeid, rekrutering door gewapende groepen, mishandeling en verwaarlozing.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

In Syrië is hulp bieden gevaarlijk. Maar niets doen is geen optie. Stichting Vluchteling helpt niet alleen de mensen die vluchten, maar ook de lokale bevolking die hen opvangt. We maken ons sterk voor onderwijs en hun gezondheid, bescherming en economisch welzijn. Zo bieden we medische zorg, psychosociale hulp aan getraumatiseerde kinderen en cashhulp. Ook zorgen we dat kinderen met een leerachterstand naar school kunnen.

Samenwerking met het IRC

In Syrië werken we samen met onze partner het IRC. Ons werk is onderdeel van haar hulpprogramma voor Syrië waarmee we in 2016 samen 1.1 miljoen mensen konden helpen. Daarnaast helpen we samen de vele Syrische vluchtelingen in de buurlanden Libanon, Jordanië, Irak, en Griekenland.

In Syrië geeft het IRC prioriteit aan de volgende zaken:

 • Ondersteunen van gezondheidsklinieken en mobiele medische teams en het zorgen voor een betrouwbare toevoer van medicijnen en medische voorraden
 • Bieden van onderwijs, begeleiding en bescherming aan duizenden kinderen in vluchtelingenkampen en gemeenschappen
 • Geven van hulp aan vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn van geweld
 • Bijdragen aan de economische zelfredzaamheid van mensen door het geven van trainingen en het ondersteunen van kleine ondernemingen
 • Verstrekken van cashhulp

In 2016 bereikten Stichting Vluchteling en haar partner het IRC de volgende resultaten:

 • 1,1 miljoen ontheemden kregen in Syrië levensreddende noodhulp  
 • 970.000+ mensen kregen basisgezondheidszorg, traumazorg en reproductieve gezondheidszorg zoals bevallingszorg  
 • 7.200+ kinderen en jongeren kregen onderwijs in een veilige omgeving  

Nu het conflict in Syrië voortduurt en er steeds minder voorzieningen zijn, hebben mensen humanitaire hulp steeds harder nodig. Ons werk is daarom belangrijker dan ooit. Ook in de komende jaren zullen we ons blijven inzetten voor de slachtoffers van de Syrische oorlog.

Samen met onze partner het IRC zullen we ons in de komende jaren focussen op bescherming, gezondheid en economisch welzijn. Dit betekent dat we ons sterk maken voor:

Bescherming

 • Meer veiligheid in vluchtelingenkampen en gemeenschappen, vooral voor vrouwen en kinderen
 • Hulp voor slachtoffers van misbruik
 • Trainingen voor leraren om goed om te gaan met getraumatiseerde kinderen

Gezondheid

 • Betere toegang tot medische zorg door uitbreiding van het netwerk van ziekenhuizen en (mobiele) klinieken
 • Extra aandacht voor basisgezondheidszorg, traumazorg en reproductieve gezondheidszorg zoals bevallingszorg

Economisch welzijn

 • Hulp aan mannen en vrouwen om ervoor te zorgen dat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien

Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

Onze projecten in Syrië

Onderwijs en psychosociale hulp aan kinderen in het noorden van Syrië
Onderwijs en psychosociale hulp aan kinderen in het noorden van Syrië
Hulp voor vluchtelingen uit het oosten van Aleppo
Hulp voor vluchtelingen uit het oosten van Aleppo
Voedselhulp voor ontheemden uit Raqqa
Voedselhulp voor ontheemden uit Raqqa
Medische zorg en bescherming voor kinderen in Syrië
Medische zorg en bescherming voor kinderen in Syrië
Opsporing en bescherming van alleenstaande Syrische vluchtelingenkinderen in Jordanië
Opsporing en bescherming van alleenstaande Syrische vluchtelingenkinderen in Jordanië
Hulp voor kwetsbare vluchtelingen in Noord-Libanon
Hulp voor kwetsbare vluchtelingen in Noord-Libanon
 

Laatste nieuws

Syrië: de volgende humanitaire crisis in Idlib?
12-09-2018
Syrië: de volgende humanitaire crisis in Idlib?
Korte update: de situatie in Zuid-Syrië
10-07-2018
Korte update: de situatie in Zuid-Syrië
Beleef zelf een vluchtelingenkamp in 360º
07-05-2018
Beleef zelf een vluchtelingenkamp in 360º
Um Sulieman (56) uit Oost-Ghouta: 'we zijn levend begraven!'
11-04-2018
Um Sulieman (56) uit Oost-Ghouta: 'we zijn levend begraven!'