Bangladesh

Plotselinge crisis

Sinds augustus 2017 zijn meer dan 688.000 Rohingya uit Myanmar naar Bangladesh gevlucht en dit aantal blijft stijgen. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC bieden noodhulp in de overvolle vluchtelingenkampen.

Factcheck

166 miljoen inwoners
166 miljoen inwoners
900.000 Myanmarese vluchtelingen
900.000 Myanmarese vluchtelingen
naar Bangladesh
2017 | Start huidige crisis
2017 | Start huidige crisis
2017 | Start van onze hulpverlening
2017 | Start van onze hulpverlening
Laatste update februari 2018

Korte crisis update

In augustus 2017 is het geweld tegen de Rohingya – een bevolkingsgroep uit Myanmar – opgelaaid. Dit gebeurde nadat Rohingya rebellen politieposten van het Myanmarese leger aanvielen. Het leger sloeg hard terug en gebruikte daarbij veel geweld. Inmiddels zijn meer dan 688.000 Rohingya gevlucht naar Bangladesh. De concentratie vluchtelingen in sommige kampen is onder de hoogste ter wereld en de opvang in de kampen schiet tekort. Bovendien nadert het regenseizoen, en overstromingen en landverschuivingen bedreigen de vluchtelingenkampen.

Stichting Vluchteling maakt zich grote zorgen over de recente ontwikkelingen in Myanmar en Bangladesh en werkt hard om samen met haar partner het International Rescue Committee (IRC) noodhulp te bieden aan gevluchte mensen in deze gebieden.

De Rohingya bevolkingsgroep wordt al langere tijd onderdrukt in Myanmar. De Rohingya verblijven in de noordwestelijke Rakhine State en worden niet als staatsburgers erkend in Myanmar. Zij hebben daardoor weinig tot geen rechten en leven onder sterke restricties. De spanningen tussen de Rakhine bevolking en Rohingya zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk tot uitbarsting gekomen, te beginnen in 2012. Sinds augustus 2017 zijn meer dan 688.000 Rohingya naar Cox’s Bazar in Bangladesh gevlucht, nadat Rohingya milities politieposten van het Myanmarese leger aanvielen. Het leger sloeg hard terug en gebruikte daarbij veel geweld. Het totaal aantal Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh staat inmiddels op meer dan 900.000.

Voor meer informatie over de Rohingya-crisis in Myanmar klik hier

Door de plotselinge stroom aan vluchtelingen is er sprake van een noodsituatie. De concentratie vluchtelingen in de kampen behoort tot de hoogste ter wereld. Door de gebrekkige sanitaire voorzieningen, slechte hygiëne en een tekort aan schoon drinkwater wordt gevreesd voor de uitbraak van besmettelijke ziektes als cholera. Het grootste gedeelte van de vluchtelingen bestaat uit Rohingya vrouwen, kinderen en pasgeboren baby’s. Van goede zorg voor de vaak getraumatiseerde vluchtelingen is geen sprake.

Het regenseizoen nadert, en overstromingen en landverschuivingen bedreigen de vluchtelingenkampen, zoals het enorme Kutupalong-Balukhali kamp. Dit gebied heeft een hoog risico op overstromingen en de meer dan een half miljoen Rohingya-vluchtelingen wonen op steile, onstabiele hellingen. Het stabiliseren van deze gebieden heeft de hoogste prioriteit voordat de regenval begint in mei.

De noden onder de gevluchte Rohingya zijn zeer hoog en Stichting Vluchteling doet in samenwerking met het IRC haar uiterste best om in de geimproviseerde kampen in Cox’s Bazar de nodige hulp te verlenen. We werken samen met lokale en internationale partners om de zorgcapaciteit voor de ernstig ondervoede kinderen te kunnen versterken. Daarnaast zetten wij ons in om samen met hen verschillende levensreddende gezondheids- en beschermingsdiensten op te zetten voor kwetsbare groepen met behulp van mobiele gezondheidszorg en protectieteams. Denk hierbij aan goede zorg voor zwangere vrouwen en voor slachtoffers van seksueel geweld in de verschillende kampen en daarbuiten. Bekijk hier een van onze projecten in Bangladesh.

De afgelopen maanden hebben we actie gevoerd voor de Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar. Zo snel als we konden, gingen we in zowel in Bangladesh als Myanmar aan de slag.

Onze hulp in Bangladesh:

  • 2 specialistische ondervoedingsklinieken in vluchtelingenkamp Kutupalong Balukhali. Elke kliniek telt tien bedden en 24-uurs hulpverlening voor ernstig ondervoede kinderen
  • 6 teams die levensreddende medische zorg, noodvoeding en psychosociale hulp bieden gericht op vluchtelingen. In totaal zijn ruim 6.000 patiënten geholpen
  • 3 gezondheidscentra voor vrouwen en kinderen in vluchtelingenkamp Kutupalong Balukhali. In deze centra ligt de nadruk op seksuele en reproductieve gezondheidszorg voor vrouwen en jonge meisjes, vooral de zorg en behandeling van slachtoffers van seksueel geweld en psychosociale zorg en behandeling van slachtoffers van Gender Based geweld (GBV)
  • Uitbreiding en inrichting van een verouderde faciliteit tot een volledig functionerend gezondheidscentrum met een bereik van 25.000 personen, zowel vluchtelingen als lokale bevolking

Onze hulp in Myanmar:

  • Begin december zijn 110 verzorgingspakketten uitgedeeld aan nieuwe ontheemden, met o.a. zeep, maandverband, handdoeken en luiers voor hun kinderen
  • Ook zijn 750 noodhulppakketten met dekens, slaapmatten en andere belangrijke eerste levensbehoeften verspreid

Samen met onze partners zullen we onze humanitaire hulp voortzetten en waar nodig uitbreiden. Daarbij zullen we ons de komende jaren vooral sterk maken voor de thema’s gezondheid en bescherming. Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

 

Gerelateerde projecten

Onderwijs voor Myanmarese vluchtelingen in Thailand

Onderwijs voor Myanmarese vluchtelingen in Thailand

Gezondheidszorg en betere bescherming voor Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh

Gezondheidszorg en betere bescherming voor Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.