header-landenpagina-ZuidSoedan-gezin-bij-vuur-stichtingvluchteling

Zuid-Soedan

Oorlog en honger

In Zuid-Soedan zijn een burgeroorlog en humanitaire crisis aan de gang. Meer dan de helft van de bevolking is afhankelijk van hulp. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC bieden belangrijke noodhulp.

Factcheck

11,3 miljoen inwoners
11,3 miljoen inwoners
1,85 miljoen ontheemden*
1,85 miljoen ontheemden*
op de vlucht in eigen land
2011 | Start huidige crisis
2011 | Start huidige crisis
1989 | Start van onze hulpverlening
1989 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: maart 2017

KORTE CRISIS UPDATE...

In Zuid-Soedan veroorzaakt een gewelddadig politiek conflict een zeer zorgwekkende humanitaire crisis. Er is grote armoede en honger en medische zorg en andere voorzieningen zijn er nauwelijks. Miljoenen mensen hebben dringend behoefte aan hulp. Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) bieden we humanitaire noodhulp waar we kunnen.

Zuid-Soedan bereikte in 2011 onafhankelijkheid van Sudan na een burgeroorlog van tientallen jaren. De vrede was echter van korte duur. In 2013 ontaardde politieke rivaliteit in een gewelddadige strijd tussen de bevolkingsgroepen Dinka en de Nuer, die een lange historie van vijandschap hebben. Hierbij kwamen 10.000 mensen om sloegen 2 miljoen mensen op de vlucht.

Kans op genocide

In augustus 2015 werd een vredesakkoord gesloten. Maar het geweld in de hoofdstad Juba hield aan en sinds de zomer van 2016 verspreidt het zich naar andere delen van het land. Opnieuw vluchten mensen, zowel binnen Zuid-Soedan als naar buurland Oeganda. Secretaris-generaal Ban Ki-moon uitte in december 2016 zijn zorgen voor een genocide in Zuid-Soedan.

Hulpverlening bemoeilijkt

Zuid-Soedan heeft volgens de VN Veiligheidsraad de grootste voedselcrisis ter wereld. Meer dan de helft van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp, maar het is nu zo onveilig dat hulporganisaties miljoenen mensen niet kunnen bereiken.

Zuid-Soedan blijft een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. De economie van Zuid-Soedan staat op instorten. Door het geweld en de overstromingen ontstaan voedseltekorten die miljoenen mensen hard raken. Sinds de nieuwe geweldsuitbraak van juli 2016 steken iedere dag duizenden Zuid-Soedanese vluchtelingen de grens over naar Oeganda.

Nauwelijks medische zorg

De medische zorg is ontoereikend en er is te weinig medisch personeel. Voor iedere 100.000 mensen is slechts 1 arts beschikbaar. Medische posten, klinieken en ziekenhuizen hebben een tekort aan bijna alles en zijn onhygiënisch. De meeste mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater, waardoor dodelijke ziektes zoals cholera zich gemakkelijk verspreiden.

Risico’s voor vrouwen en meisjes

Vooral vrouwen en meisjes worden hard getroffen door het conflict in Zuid-Soedan. Dag in dag uit krijgen zij te maken met geweld, misbruik en uitbuiting. Duizenden vrouwen en meisjes krijgen niet de hulp die ze nodig hebben bij ongewenste zwangerschappen of zwangerschapscomplicaties.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

In Zuid-Soedan begonnen we ons werk toen het land nog onderdeel was van Sudan. Vanaf 2007 hielpen we mensen op de vlucht bij de terugkeer naar huis. Zo zorgden we voor ontmijning en gezondheidszorg in o.a. Greater Equatoria, Jonglei, Northern Bahr el Ghazal.

Sinds de burgeroorlog is opgelaaid in Zuid-Soedan, werken we aan gezondheid (ondervoeding, cholera- en malariabestrijding) en economisch welzijn in Unity State en Northern Bahr el Ghazal. Daar bieden we cashhulp en ondersteunen we de voedselproductie. 

Samenwerking met IRC

In Zuid-Soedan werken we samen met onze vaste partner het IRC. Ons werk is onderdeel van hun hulpprogramma, waarmee we in 2015 zo’n 800.000 mensen konden helpen. Het IRC richt zich op de staten Central-Equatoria, Northern Bahr el Ghazal, Unity State en Lakes State en werkt daar aan:

 • Betere medische zorg door het uitbreiden van overheidsklinieken en het opleiden van lokaal medisch personeel
 • Medische zorg, psychosociale hulp en juridische bijstand voor slachtoffers van seksueel geweld
 • Training van lokale gemeenschapsleiders en overheidsfunctionarissen over het belang van mensenrechten
 • Het voorkomen van de verspreiding van ziektes door te zorgen voor goede waterputten en sanitaire voorzieningen
 • Noodhulp voor terugkerende Zuid-Soedanese vluchtelingen, en hulp bij het vinden van een baan en het levensonderhoud

Zuid-Soedan is de humanitaire crisis voorlopig nog niet te boven. Ook de komende jaren kunnen kwetsbare groepen zoals vrouwen en kinderen, rekenen op de hulp van Stichting Vluchteling en haar partner het IRC. We zullen ons vooral sterk maken voor hun gezondheid, bescherming en economisch welzijn.

Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

Gezondheid

 • Voorkomen en behandelen van complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling door vrouwen tijdig door te verwijzen naar gezondheidscentra
 • Voorkomen en behandelen van besmettelijke kinderziektes en ziektes die verband houden met een gebrek aan schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne door te investeren in lokaal personeel en medische en andere voorzieningen

Bescherming

 • Hulp aan slachtoffers van geweld door betere psychosociale hulp en begeleiding 

Economisch welzijn

 • Ondersteunen van inkomensgenererende activiteiten, bijvoorbeeld door boeren en vissers te voorzien van gereedschap en materialen
 • Cashhulp om de basisbenodigdheden te kopen
 • Beschermen van vee tegen ziektes
 
header-landenpagina-ZuidSoedan-jongen-met-water-op-hoofd-stichtingvluchteling

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

Onze lopende projecten

Gezondheidszorg en bestrijding van ondervoeding door mobiele teams in Zuid-Soedan

Gezondheidszorg en bestrijding van ondervoeding door mobiele teams in Zuid-Soedan

Veilige woon- en leeromgeving voor kinderen in Zuid-Soedan

Veilige woon- en leeromgeving voor kinderen in Zuid-Soedan

Noodhulp voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidibidi

Noodhulp voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidibidi

 

Laatste nieuws

Meer dan 2 miljoen mensen geholpen dankzij Giro555-actie ‘Help slachtoffers hongersnood’
17-05-2018
Meer dan 2 miljoen mensen geholpen dankzij Giro555-actie ‘Help slachtoffers hongersnood’
Goed Geld Gala: 7 miljoen euro voor Stichting Vluchteling
15-02-2018
Goed Geld Gala: 7 miljoen euro voor Stichting Vluchteling
Het verhaal achter de foto: Tapitha Nyalada Chuoi (15)
11-08-2017
Het verhaal achter de foto: Tapitha Nyalada Chuoi (15)
Het verhaal achter de foto: Eliyah Gatchang Nimir (26)
04-08-2017
Het verhaal achter de foto: Eliyah Gatchang Nimir (26)