header-landenpagina-Tsjaad-jongenportret-stichtingvluchteling

Tsjaad

Dreiging ernstige voedselcrisis

Tsjaad kampt met voedselcrises en de opvang van vluchtelingen en ontheemden – een zware belasting voor het straatarme land. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC bieden essentiële noodhulp.

Factcheck

11,6 miljoen inwoners
11,6 miljoen inwoners
476.000 Tsjadische vluchtelingen*
476.000 Tsjadische vluchtelingen*
108.000 ontheemden*
108.000 ontheemden*
op de vlucht in eigen land
2015 | Start huidige crisis
2015 | Start huidige crisis
2004 | Start van onze hulpverlening
2004 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: maart 2017

KORTE CRISIS UPDATE...

Tsjaad staat in de top-5 van minst ontwikkelde landen ter wereld. De basisvoorzieningen zijn beperkt en door overstromingen en droogte dreigt er hongersnood. Tegelijk vangt Tsjaad al meer dan 10 jaar vluchtelingen op uit de buurlanden. Ook kampt het met een ernstige humanitaire crisis rond het Lake Chad Basin. Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) helpen we zowel vluchtelingen als de lokale gemeenschappen die hen opvangen.

Tsjaad vangt al meer dan 10 jaar grote groepen vluchtelingen uit Sudan op. Sinds 2004 zijn honderdduizenden mensen het geweld in Darfur ontvlucht. Veel van deze vluchtelingen wonen nog steeds in een van de 13 kampen in het oosten van Tsjaad

In het oosten zijn bovendien duizenden vluchtelingen uit Nigeria, op de vlucht voor de terreur van Boko Haram. In het zuiden van Tsjaad zijn tienduizenden vluchtelingen uit de Centraal Afrikaanse Republiek. Sinds 2012 ontvluchten zij het steeds weer escalerende geweld in eigen land.

Voedseltekorten en Boko Haram

Het straatarme Tsjaad heeft naast de vluchtelingenopvang ook andere uitdagingen. Zoals ieder land in de Sahel-regio, worstelt het bijna ieder jaar met mislukte oogsten door droogte en/of overstromingen. Ernstige voedselcrises, soms grenzend aan regelrechte hongersnoden, liggen continu op de loer.

Daarnaast is er het geweld van Boko Haram, een islamitische terreurbeweging die een kalifaat wil stichten in West-Afrika. Boko Haram begon haar bloedige strijd in 2009 in het noordoosten van Nigeria, maar de terreur heeft zich nu ook uitgebreid tot in Niger, Kameroen en Tsjaad.

Humanitaire crisis Lake Chad Basin

Het geweld van Boko Haram veroorzaakt een grote humanitaire crisis in het grensgebied van Nigeria, Niger, Kameroen en Tsjaad – een gebied dat bekend staat als het ‘Lake Chad Basin’. De crisis raakt nu het verpletterende aantal van 21 miljoen mensen. Ten minste 2.6 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Ruim 100.000 Tsjadiërs in het Lake Chad Basin zijn door het geweld ontheemd geraakt. Nog steeds arriveren er nieuwe vluchtelingen, vooral uit Nigeria.

Tsjaad is onderontwikkeld en straatarm. Het land kampt vrijwel jaarlijks met wijdverbreide droogte en voedseltekorten. Waarschijnlijk zullen 3.9 miljoen mensen in 2017 geraakt worden door voedselonzekerheid en zullen bijna 440.000 mensen ronduit ondervoed zijn. Naar verwachting zullen 4.7 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben.

Slechte gezondheid

In Tsjaad is het slecht gesteld met de medische zorg. Het sterftecijfer voor kinderen onder de 5 jaar is het hoogste ter wereld. De mate van ondervoeding is zorgwekkend. Weinig mensen zijn niet ingeënt tegen veel voorkomende ziektes, wat ze kwetsbaar maakt voor bijvoorbeeld cholera- en mazelenepidemieën. 

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

In Tsjaad begonnen we ons werk in 2004. Sindsdien helpen we Sudanese vluchtelingen in Oost-Tsjaad. We bieden medische zorg, bestrijden ondervoeding, zorgen voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, en werken aan de bescherming van vrouwen in 3 vluchtelingenkampen.

Sinds 2014 helpen we ook vluchtelingen uit de Centraal Afrikaanse Republiek die in het zuiden van Tsjaad worden opgevangen. Ten slotte bieden we medische zorgen en watervoorzieningen rond het Tsjaad-meer.

Meer weten? Bekijk onze projecten in Tsjaad.

Samenwerking met IRC

Ons werk in Tsjaad is onderdeel van het hulpprogramma van onze partner het IRC. Samen werken we aan een betere medische zorg, het bestrijden van ondervoeding en goede , schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Daarnaast heeft een IRC een programma dat zich richt op de gevolgen van droogte en voedselonzekerheid in de regio’s Guera en Bahr-el-Ghazal. In 2015 konden we samen 240.000 mensen helpen. Dit is wat het IRC, mede dankzij Stichting Vluchteling, biedt:

  • Levensreddende noodhulp, ook in de Lake Chad Basin
  • Medische zorg gecombineerd met psychosociale hulp, voorlichting over het belang van gezinsplanning en screening en behandeling om ondervoeding onder kinderen te bestrijden
  • Schoon drinkwater voor het Ouré Cassoni vluchtelingenkamp
  • Voorlichting en waarschuwingssystemen om epidemieën te voorkomen of in te dammen
  • Programma’s om geweld tegen vrouwen tegen te gaan en medische zorg voor slachtoffers 
  • Basis- en voortgezet onderwijs voor vluchtelingenkinderen in Oost-Tsjaad
  • Economische hulp zoals cashhulp, trainingen in financiële kennis en hulp aan boeren

In 2015 bereikten Stichting Vluchteling en haar partner het IRC de volgende resultaten:

  • 184.000 mensen kregen toegang tot basisgezondheidszorg en reproductieve gezondheidszorg zoals bevallingszorg
  • 83.000 mensen kregen toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen
  • 7.800 kinderen en jongeren kregen onderwijs en andere educatieve kansen

Droogte en ondervoeding blijven grote uitdagingen in Tsjaad, evenals de opvang van vluchtelingen in het oosten en zuiden van het land. Daarnaast is de humanitaire situatie in de Lake Chad Basin zeer zorgwekkend.

Samen met onze partner het IRC maken we ons in de komende jaren sterk voor medische zorg, economisch welzijn en een gelijke positie voor vrouwen en meisjes. In het jaar 2020 willen we 285.000 mensen hebben geholpen, vooral ontheemden, teruggekeerde Tsjadische vluchtelingen en de lokale gemeenschappen die hen opvangen. Extra aandacht gaat uit naar vrouwen en meisjes.

Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

Gerelateerde projecten

Betere medische zorg in grensgebied in Tsjaad

Betere medische zorg in grensgebied in Tsjaad