header-landenpagina-Oeganda-gezin-stichtingvluchteling

Oeganda

Omringd door conflict

Oeganda is een land in wederopbouw na decennia van oorlog. Tegelijk vangt het meer dan 1,4 miljoen vluchtelingen op. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC bieden noodhulp aan zowel de vluchtelingen als de lokale bevolking.

Factcheck

41,8 miljoen inwoners
41,8 miljoen inwoners
538.252 Oegandese vluchtelingen
538.252 Oegandese vluchtelingen
het land uit
> 1,4 miljoen vluchtelingen naar Oeganda
> 1,4 miljoen vluchtelingen naar Oeganda
uit Zuid-Soedan, Congo, Burundi en Somalie
1987 | Start huidige crisis
1987 | Start huidige crisis
1998 | Start van onze hulpverlening
1998 | Start van onze hulpverlening

KORTE CRISIS UPDATE...

Oeganda vangt meer dan 1,4 miljoen vluchtelingen op en is daarmee een van de grootste gastlanden in Afrika. Dit terwijl het land zelf nog in opbouw is na decennia van intern conflict. Deze vluchtelingen komen met name uit Zuid-Soedan (1 miljoen) en de DR Congo (276.000), maar ook uit Burundi (40.500) en Somalie (37.000). 60% van de vluchtelingen is kind.

Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) helpen we Oegandezen bij de wederopbouw van hun gemeenschappen en de opvang van de buitenlandse vluchtelingen.

Oeganda leed vanaf 1998 onder de verschrikkingen van de Lord's Resistance Army (LRA). Dit rebellenleger terroriseerde het land en doodde tienduizenden mensen. Kinderen werden ontvoerd en gedwongen om mee te vechten. Meer dan 1 miljoen mensen sloegen op de vlucht, velen kwamen terecht in kampen met beroerde leefomstandigheden.

Opbouw

In Oeganda hebben de tientallen jaren van conflict gezorgd voor ontwrichte families en beschadigde of verwoeste scholen, klinieken en markten. Sinds het vredesakkoord in 2006, zijn Oegandezen hun levens en gemeenschappen opnieuw aan het opbouwen. Tegelijkertijd vangt Oeganda meer dan 1,4 miljoen vluchtelingen op die het geweld in hun eigen landen ontvluchtten.

Vluchtelingen

Vluchtelingen uit Zuid-Soedan steken sinds een geweldsuitbraak in juli 2016 met duizenden per dag de grens over naar Oeganda. Velen gaan naar Bidi Bidi, een klein dorpje dat in enkele maanden tijd is uitgegroeid tot een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. Daarnaast vangt Oeganda vluchtelingen op uit Democratische Republiek Congo en Burundi.

Oegandezen weten wat het is om te vluchten voor je leven. Daarom heeft Oeganda een coulant vluchtelingenbeleid. Vluchtelingen worden niet opgevangen in kampen, maar integreren in lokale gemeenschappen. Ze krijgen een stukje land om te verbouwen en mogen vrij werken en reizen. Toch hebben vluchtelingen grote moeite om te voorzien in de dagelijkse behoeftes. 

Voorzieningen onder druk

Daarnaast is Oeganda zelf nog aan het herstellen van decennia van oorlog. Meer dan 8 miljoen Oegandezen leven in armoede. Medische zorg, watervoorziening en andere lokale infrastructuur waren al onvoldoende en komen nu verder onder druk te staan door de grote instroom van vluchtelingen.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

In Oeganda begonnen we ons werk met het bieden van noodhulp en hulp bij de wederopbouw aan ontheemden in het noorden van het land. Ook hielpen we de vluchtelingen uit Sudan, de Democratische Republiek Congo en Rwanda.

Sinds 2012 helpen we stedelijke vluchtelingenvrouwen bij hun economische ontwikkeling. Het grootste deel van onze hulpverlening vindt plaats in Bidibidi. Daar helpen we bij de opvang Zuid-Sudanese vluchtelingen door te werken aan medische zorg, economisch welzijn en bescherming.

Meer weten? Bekijk onze projecten in Oeganda.

Samenwerking met IRC

In Oeganda werken we samen met onze vaste partner het IRC. Ons werk is onderdeel van hun hulpprogramma, waarmee we in 2015 samen bijna 1.2 miljoen mensen konden helpen. Het IRC biedt in de districten Adjumani en Kiryandongo en de subregio’s Acholi en Karamoja:

  • Diensten en goederen voor vrouwen zodat ze veilig, gezond en financieel onafhankelijk door het leven kunnen
  • Hulp aan boeren en kleine ondernemers, bijvoorbeeld in de vorm van leningen of betere toegang tot afzetmarkten
  • Trainingen voor jongeren in ondernemersvaardigheden en hulp bij stagemogelijkheden en startsubsidies
  • Medische apparatuur, trainingen voor medisch personeel en hygiëne voorlichting aan gemeenschappen
  • Opleidingen voor de lokale bevolking om veelvoorkomende ziektes te diagnosticeren en te behandelen of te weten wanneer doorverwijzen naar gezondheidscentra nodig is
  • Immunisatie van alle kinderen door gemeenschappen actief te betrekken en gebruik te maken van mobiele applicaties (apps)
  • Noodhulp en medische zorg voor vluchtelingen in Bidibidi en psychosociale hulp en juridische bijstand voor slachtoffers van seksueel geweld

In 2015 bereikten Stichting Vluchteling en haar partner het IRC de volgende resultaten:

  • 2.2 miljoen mensen kregen toegang tot basisgezondheidszorg en reproductieve gezondheidszorg zoals bevallingszorg
  • 32.000 mensen kregen voorlichting over de verantwoordelijkheden van de overheid
  • 87.000 mensen vergrootten hun financiële zekerheid door lid te worden van spaar- en leengroepen

Nu Oeganda zo veel vluchtelingen opvangt en zelf kwetsbaar blijft voor rampen en conflicten, is ons werk belangrijker dan ooit. Samen met het IRC blijven we ons inzetten voor de mensen die het hardst getroffen worden. Vrouwen, kinderen en mensen in afgelegen gebieden krijgen extra aandacht. Ook blijven we hulp bieden aan vluchtelingen en de gemeenschappen die hen opvangen.

Samen met onze partner het IRC zullen we ons in de komende jaren sterk maken de thema’s: gezondheid, onderwijs en economisch welzijn. Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

Gezondheid

Iedereen verdient een goede gezondheid en medische zorg wanneer we ziek worden. In de komende jaren zorgen we dat meer mensen toegang krijgen tot medische zorg. Dit doen we onder andere door lokale gezondheidswerkers op te leiden en aan te nemen.

Daarnaast zullen we vrouwen en tienermeisjes behoeden of behandelen voor complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling.

Onderwijs

Volwassenen en jongeren moeten toegang hebben tot goed onderwijs, zodat ze op passend niveau leren lezen, schrijven en rekenen en hun sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. We zullen zorgen dat vrouwen en meisjes hierin dezelfde kansen hebben als mannen en jongens. Ook helpen we vluchtelingen met vaardigheidstrainingen en andere middelen om met succes aan het werk te gaan.

Economisch welzijn

Om armoede te bestrijden, zullen we mensen helpen met trainingen in ondernemersvaardigheden en startsubsidies. Ook zullen we banen en carrièrekansen creëren voor vrouwen. Tegelijk helpen we ze om financiële zaken thuis bespreekbaar te maken.

 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

Gerelateerde projecten

Noodhulp voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidibidi

Noodhulp voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidibidi

Bescherming en economisch welzijn voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidi Bidi

Bescherming en economisch welzijn voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidi Bidi