Beeld Matias Meier

Niger

Grote voedseltekorten

Niger is het minst ontwikkelde land ter wereld. Ondanks ernstige voedseltekorten, vangt het grote aantallen vluchtelingen en ontheemden op die op de vlucht zijn voor het geweld van Boko Haram. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC verstrekken samen noodhulp.

Factcheck

17 miljoen inwoners
17 miljoen inwoners
180.000 Nigerese vluchtelingen*
180.000 Nigerese vluchtelingen*
136.000 ontheemden*
136.000 ontheemden*
op de vlucht in eigen land
2014 | Start huidige crisis
2014 | Start huidige crisis
2015 | Start van onze hulpverlening
2015 | Start van onze hulpverlening

KORTE CRISIS UPDATE...

Niger wordt geteisterd door armoede, politieke instabiliteit en permanente voedselonzekerheid. Eind 2015 sloeg de terreur van Boko Haram over naar Niger, met grote aantallen vluchtelingen en ontheemden tot gevolg. Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) verlenen we noodhulp aan Nigeriaanse vluchtelingen en ontheemden in het zuidoosten van Niger.

Niger is al sinds de jaren ’80 het minst ontwikkelde land ter wereld. Het is een straatarm, politiek instabiel land met een zwak bestuur. Voedselonzekerheid is een structureel probleem, wat verergerd wordt door terugkerende droogtes en overstromingen.

Boko Haram en humanitaire crisis Lake Chad Basin

Boko Haram teistert het zuidoosten van Niger sinds eind 2014. Deze islamitische terreurbeweging begon haar strijd voor een kalifaat in West-Afrika 5 jaar eerder in het noordoosten van Nigeria. Inmiddels heeft het geweld zich ook uitgebreid tot in Tsjaad, Kameroen en Niger.

Het geweld veroorzaakt een grote humanitaire crisis in het hele grensgebied, dat bekend staat als het ‘Lake Chad Basin’. De crisis raakt nu het verpletterende aantal van 21 miljoen mensen. Ten minste 2.6 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Vluchtelingen en ontheemden

Veel Nigerezen in het Lake Chad Basin zijn door het geweld ontheemd geraakt. In hetzelfde gebied zijn er ook vluchtelingen uit Nigeria  en Nigerezen die in eerste instantie uit armoede naar Nigeria vluchtten, maar nu noodgedwongen terugkeren door het geweld van Boko Haram.

Al deze ontheemden en vluchtelingen worden opgevangen in de zuidoostelijke Diffa-regio in Niger. Daarnaast vangt Niger in het westen van het land zo’n tienduizenden vluchtelingen uit Mali op.

In Niger is de armoede een groot en structureel probleem. Tegelijk heeft het land een van de hoogste geboortecijfers ter wereld en vangt het sinds kort ook grote groepen vluchtelingen en ontheemden op. Hierdoor is er een groot tekort aan voedsel, water en andere basisvoorzieningen.

Opnieuw is er grote droogte en de VN vreest dat zeker 1.9 miljoen mensen in 2017 afhankelijk zullen zijn van humanitaire hulp, vooral voedselhulp. Slechte medische zorg en sanitaire voorzieningen zijn een groot risico voor de gezondheid van mensen. Er wordt gevreesd voor een verspreiding van besmettelijke ziektes.

Vluchtelingen en ontheemden Lake Chad Basin

In de arme en onderontwikkelde Diffa-regio bij het Lake Chad Basin leeft minder dan 5% van de vluchtelingen en ontheemden in kampen. De meesten vinden onderdak bij gastgezinnen op gevaarlijke plekken die voor de hulpverlening niet altijd goed te bereiken is.

In het hele Lake Chad Basin zijn voedseltekorten omdat landbouwgronden, rivieren en het meer zelf slecht bereikbaar zijn door het geweld. Ondervoeding is een chronisch probleem en ook op het gebied van onderdak, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, medische zorg en onderwijs zijn er grote tekorten. Humanitaire hulp is daarom bittere noodzaak. Niet alleen voor de vluchtelingen en ontheemden – ook voor de lokale bevolking.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

In Niger begonnen we ons werk in 2015 met het verstrekken van noodhulp en het beschermen van vluchtelingen en terugkerende Nigerese vluchtelingen. Nu werken we aan economisch welzijn door cashhulp te geven aan kwetsbare, ontheemde gezinnen in de Diffa-regio.

Meer weten? Bekijk onze projecten in Niger.

Samenwerking met IRC

Ons werk in Niger is onderdeel van het hulpprogramma van onze partner het IRC. In 2015 konden we met dit hulpprogramma 182.000 mensen helpen. Dit is waar het IRC, mede dankzij onze steun, in Niger aan werkt:

  • Levensreddende noodhulp voor Nigeriaanse vluchtelingen en ontheemde Nigerezen in de vorm van razendsnelle interventies (hulp binnen 72 uur op specifieke locaties), afgestemd op lokale, specifieke noden
  • Medische zorg: medicijnen, apparatuur en voorraden voor lokale klinieken
  • Kinderbescherming en het bestrijden van geweld tegen vrouwen
  • Screening en het behandelen van ernstig ondervoede kinderen, gekoppeld aan training in goede voeding en hygiëne
  • Waterputten om akkers te bevloeien 
  • Onderwijs: Meer klaslokalen en het opleiden van leraren

In 2015 bereikten Stichting Vluchteling en haar partner het IRC de volgende resultaten: 

  • 98.000 mensen kregen toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen
  • 47.000 mannen en vrouwen leerden hoe ze mensenrechtenschendingen kunnen voorkomen of aanpakken
  • 5.000 mensen kregen cashhulp, materialen of hulpmiddelen om een eigen bedrijfje op te zetten

Niger zal humanitaire hulp ook in de komende jaren hard nodig hebben. Niet alleen omdat het nog steeds het minst ontwikkelde land ter wereld is, ook omdat de humanitaire crisis in het Lake Chad Basin zorgen baart.

In samenwerking met onze partner het IRC zullen we ons in de komende jaren daarom concentreren op hulpactiviteiten die bijdragen aan de bescherming, gezondheid en het economisch welzijn van kwetsbare vluchtelingen en ontheemden en de lokale gemeenschappen die hen opvangen en onderdak bieden.

Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

Gerelateerde projecten

Voedseltekorten voor 70.000 nieuwe ontheemden in Niger

Voedseltekorten voor 70.000 nieuwe ontheemden in Niger