header-landenpagina-Libie-kinderen-stichtingvluchteling

Libië

Chaos en wetteloosheid

In Libië overheerst chaos, wetteloosheid en conflict. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC verlenen levensreddende noodhulp – als een van de weinig overgebleven hulporganisaties.

Factcheck

6,5 miljoen inwoners
6,5 miljoen inwoners
5400 Libanese vluchtelingen*
5400 Libanese vluchtelingen*
304.000 ontheemden*
304.000 ontheemden*
op de vlucht in eigen land
2011 | Start huidige crisis
2011 | Start huidige crisis
2016 | Start van onze hulpverlening
2016 | Start van onze hulpverlening

KORTE CRISIS UPDATE...

In Libië is een chaotisch en gevaarlijk politiek vacuüm ontstaan sinds de val van dictator Gaddafi. Zo’n 1.3 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, maar die is er nauwelijks. Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) zijn we gebleven om enkele ziekenhuizen te ondersteunen met personeel, medicijnen en middelen.

In Libië pleegde kolonel Gaddafi in 1969 een staatsgreep, waarop 40 jaar dictatuur volgde. Pas begin 2011 braken er grote opstanden uit onder invloed van de Arabische Lente in de buurlanden. Rebellen kregen militaire bijstand van een internationale coalitie onder leiding van de NAVO en eind 2011 werd Gaddafi opgepakt en gedood.

Libië vervalt in chaos

Libië ging na de dood van Gaddafi een chaotische periode in. Nog steeds lukt het niet om een sterke centrale overheid te vestigen. In de afgelopen 5 jaar is Libië ten prooi gevallen aan wetteloosheid, economische neergang en een intern conflict waarin tal van gevaarlijke milities actief zijn. In het politieke vacuüm kreeg ook IS voet aan de grond in Libië. 

Door de wijdverspreide onveiligheid zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen, zowel binnen Libië als daarbuiten. Humanitaire hulp is hard nodig, maar ook veel hulporganisaties zijn weggetrokken uit het chaotische en gevaarlijke Libië.

In Libië is de humanitaire situatie sinds 2011 schrikbarend verslechterd. Naar schatting hebben 1.3 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. Ze hebben behoefte aan urgente medische zorg en bescherming. Daarnaast hebben 500.000 mensen dringend water en sanitaire voorzieningen nodig. Een groep van 400.000 mensen heeft behoefte aan voedselhulp.

Tekort aan medische zorg

In Libië functioneert nog maar ongeveer 40% van alle ziekenhuizen en medische voorzieningen naar behoren. 80% van het gekwalificeerde medische personeel heeft het land verlaten. Door geldtekort en een slecht functionerend bevoorradingssysteem is er een tekort aan medicijnen en medische materialen.

Maar veel hulporganisaties zijn weggetrokken – het is simpelweg te gevaarlijk en chaotisch geworden in Libië.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

In Libië werken we sinds 2016 aan een betere medische zorg. Dit doen we samen met onze partner het IRC, die als een van de weinige hulporganisaties nog aanwezig is in het land. Vanuit Tripoli en Tunis zijn we actief in noordelijk Libië waar we ziekenhuizen steunen met personeel, medicijnen en middelen. 

Meer weten? Bekijk onze projecten in Libië.

 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

Gerelateerde projecten

Uitbreiding medische noodhulp in Libië

Uitbreiding medische noodhulp in Libië