Kenia

Omringd door conflict

Kenia is een toevluchtsoord voor honderdduizenden vluchtelingen. Tegelijk kampt het land zelf met de nodige problemen. Stichting Vluchteling en haar partner het IRC bieden noodhulp aan vluchtelingen en Kenianen.

Factcheck

45,5 miljoen inwoners
45,5 miljoen inwoners
600.000 Keniaanse vluchtelingen*
600.000 Keniaanse vluchtelingen*
138.000 ontheemden*
138.000 ontheemden*
op de vlucht in eigen land
1991 | Start van onze hulpverlening
1991 | Start van onze hulpverlening

KORTE CRISIS UPDATE...

Kenia vangt bijna 600.000 buitenlandse vluchtelingen en asielzoekers op. Ondertussen heeft het land zelf ook de nodige problemen, o.a. door politieke onrust en natuurrampen. Samen met onze partner het International Rescue Committee (IRC) bieden we hulp aan zowel vluchtelingen als de lokale Keniaanse bevolking die hen opvangt.

In Kenia brak na de verkiezingen van 2007 sociale onrust en geweld uit, met 1.300 doden en 500.000 ontheemden als gevolg. Nu het politiek en sociaal rustiger is geworden, is er een voorzichtig herstel van de democratie zichtbaar. Maar nog steeds kampen de Kenianen met armoede en ziekte door natuurrampen en voortdurende binnenlandse conflicten.

Vluchtelingen

Kenia speelt al vele jaren een centrale rol in de opvang van Somalische vluchtelingen en Zuid-Sudanese vluchtelingen. Sommigen van hen leven al 20 jaar in Kenia. Ook vangt Kenia vluchtelingen op uit Ethiopië en de Democratische Republiek Congo. Kenia worstelt met de opvang van deze vluchtelingen.

Vluchtelingenkamp Daabab

Mede als gevolg van enkele extremistische aanlagen in het land, kondigde de Keniaanse regering in mei 2016 aan dat het de vluchtelingenkampen in het land zou sluiten. Hiermee werd het lot van de 300.000 mannen, vrouwen en kinderen in Daabab – ’s werelds grootste complex van vluchtelingenkampen – onzeker.

Onze partner het IRC kwam samen met 10 andere hulporganisaties in actie en riep de regering op om een snelle sluiting te herzien. In november 2016 liet de regering weten de sluiting van Daabab voorlopig met een half jaar uit te stellen.

In Kenia leeft 46% van de bevolking in armoede. Miljoenen mensen hebben niet genoeg te eten. Natuurrampen brengen de drinkwatervoorziening in gevaar, wat mensen kwetsbaar maakt voor ondervoeding en ziektes. In december 2015 zorgde een dodelijke cholera-uitbraak nog voor honderden besmettingen in het Daabab vluchtelingenkamp.

De vluchtelingen in Kenia krijgen te maken met allerlei problemen, zoals slechte en onveilige huisvesting en politie die hen lastigvalt. Vooral vrouwen en kinderen zijn heel kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting. Kinderarbeid is aan de orde van de dag.

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.

In Kenia begonnen we ons werk met het bieden van medische zorg en onderwijs aan Sudanese vluchtelingen in de vluchtelingenkampen rond Kakuma. Later kwam hier de hulp aan Somalische vluchtelingen in het Dadaab kamp bij. Nog steeds bieden we hulp in deze vluchtelingenkampen.

Sinds 2008 bieden we noodhulp aan de slachtoffers van het politieke geweld in Kenia zelf. De laatste jaren is deze hulp geconcentreerd in Dadaab vluchtelingenkamp, waar we medische zorg en bescherming bieden en ondervoeding bestrijden. In Nairobi werken we aan het economisch welzijn van stedelijke vluchtelingen.

Meer weten? Bekijk onze projecten in Kenia.

Samenwerking met IRC

In Kenia werken we samen met onze vaste partner het IRC. Ons werk is onderdeel van hun hulpprogramma dat zich richt op de provincies Turkana, Garissa en Nairobi. Daar maakt het IRC zich sterk voor:

 • Medische zorg en medische goederen voor vluchtelingen in de kampen
 • Gezondheidsprojecten in de lokale gemeenschappen voor betere voeding, sanitaire voorzieningen en toegang tot medicijnen
 • Voorlichting over hiv/aids en andere ziektes 
 • Het oplossen van conflicten binnen gemeenschappen zodat het er veiliger wordt voor vrouwen en kinderen
 • Basisonderwijs voor kinderen en aangepast onderwijs en vakgerichte trainingen voor jongeren en volwassenen 
 • Het lobbyen voor de rechten van vluchtelingen in Nairobi en andere stedelijke gebieden 

In 2015 bereikten Stichting Vluchteling en haar partner het IRC de volgende resultaten:

 • 311.000 mensen kregen toegang tot basisgezondheidszorg en reproductieve gezondheidszorg zoals bevallingszorg
 • 207.000 mannen, vrouwen en kinderen deden mee aan programma’s ter voorkoming van seksueel geweld tegen vrouwen
 • 7.900 mensen kregen voorlichting over de principes van goed bestuur en de verantwoordelijkheden van de overheid

Kenia is en blijft een land van extremen. Aan de ene kant is het op diplomatiek, technologisch en zakelijk gebied het kloppend hart van Oost-Afrika. Aan de andere kant vangt het een van de grootste populaties vluchtelingen ter wereld op en zijn veel Keniaanse dorpen en gebieden arm en kwetsbaar.

We zullen ons in de komende jaren blijven inzetten voor de gezondheid en bescherming van deze kwetsbare groepen. Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

Dit betekent dat we ons richten op:

Gezondheid

 • Veilige bevallingen door klinieken te ondersteunen die gespecialiseerde zorg bieden
 • Beschermen van vrouwen tegen geweld en hen de juiste behandeling bieden via een goed en toegankelijk opvangnetwerk
 • Bestrijden van ondervoeding bij kinderen 

Bescherming

 • Beschermen van vrouwen tegen huiselijk geweld en lobby voor de slachtoffers
 • Creëren van gelijke kansen voor vrouwen en meisjes
 • Vergroten van de veiligheid van vluchtelingen door capaciteitsversterking bij de overheid op dit gebied 
 

Wil je helpen?

Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

 

Gerelateerde projecten

Vluchteling opgeleid tot gezondheidswerker in Kenia

Vluchteling opgeleid tot gezondheidswerker in Kenia