portret-meisjes-irak-peace-stichting-vluchteling

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij, neem dan contact met ons op door te mailen naar info@vluchteling.nl of te bellen naar 070 - 346 89 46. Bent u al donateur? Dan kunt u ook terecht bij de donateursservice door te bellen naar: 070 - 21 99 200. 

Algemene vragen

Stichting Vluchteling is een noodhulporganisatie die zich wereldwijd inzet voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden*. Het gaat hierbij niet om opvang in Nederland, maar om humanitaire hulp in de crisis- of conflictregio’s zelf. Bij acute nood bieden we noodhulp, zoals onderdak, medische zorg, hulpgoederen, voedsel en schoon drinkwater. Maar ook bij langdurige crises kunnen mensen op ons rekenen, bijvoorbeeld voor onderwijs en watervoorzieningen.

Meer weten? Lees verder op de pagina over Stichting Vluchteling.

Het International Rescue Committee (IRC) is de vaste partner van Stichting Vluchteling en een van de grootste en meest ervaren hulporganisaties ter wereld. We werken al tientallen jaren samen, omdat we gezamenlijk meer, sneller, beter en efficiënter hulp kunnen bieden aan vluchtelingen en ontheemden. In de samenwerking is het IRC de operationele partner die tijdens een crisis ter plekke is om hulp te verlenen. 

Meer weten? Lees verder over onze samenwerking met het IRC.

Onze grootste partner is het International Rescue Committee, via hen besteden we 90% van ons hulpbudget. In sommige landen werken we (ook) samen met andere internationale partners en lokale partners die de plaatselijke kennis hebben om de hulpverlening tot een succes te maken.

Daarnaast werken we samen met nationale partners, zoals de Samenwerkende Hulporganisaties. Bij grote rampen slaan we de handen ineen om fondsen te werven onder de naam ‘Giro 555’.

Meer weten? Lees meer over onze internationale partners en nationale partners.

Nee, VluchtelingenWerk Nederland en Stichting Vluchteling zijn twee verschillende stichtingen, ieder met verschillende kantoren en werkzaamheden. Vluchtelingenwerk helpt asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. Stichting Vluchteling verleent juist hulp aan vluchtelingen en ontheemden in de conflict- of crisisgebieden zelf.

Meer weten? Lees verder op de pagina Stichting Vluchteling.

Download onze statuten hier: statuten Stichting Vluchteling


Een klacht kan gemeld worden via het klachtenformulier. Laat je gegevens en bericht achter, dan nemen wij contact met je op. 

Klik hier om naar het klachtenformulier te gaan . Wil je meer weten over hoe jouw klacht wordt behandeld? Lees hier over de klachtenprocedure

Stichting Vluchteling maakt zich sterk voor een humane opvang en de bescherming van vluchtelingen wereldwijd. Via onze politieke lobby en de media geven we een stem aan vluchtelingen.

Dit doen we door ons uit te spreken voor hun belangen en misstanden aan de kaak te stellen. Via online en offline petities vragen we politieke aandacht voor de rechten van vluchtelingen. Dit is hard nodig. De Europese vluchtelingencrisis stelt het draagvlak voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden op de proef zet humaan vluchtelingenbeleid onder druk.

Stichting Vluchteling is een zelfstandige organisatie die niet gelieerd is aan een politieke organisatie of stroming. 

Meer weten? Lees verder op de pagina Stichting Vluchteling.

 

Voor donateurs; donatie of gegevens wijzigen

 • Telefonisch, door op werkdagen te bellen naar onze donateurs service op: 070 - 219 92 00. 
 • Per e-mail, door een bericht te sturen naar info@vluchteling.nl met daarin je de volgende gegevens: naam, postcode, huisnummer, IBAN, oude en nieuwe machtigingsbedrag.

Het wijzigen van je gegevens kan op de volgende manieren:

 • Telefonisch, door op werkdagen te bellen naar 070 21 99 200.
 • Per e-mail, door een bericht te sturen naar info@vluchteling.nl met daarin je de gewenste wijzingen.

Je adreswijziging kun je op de volgende manieren doorgeven:

 • Telefonisch, door op werkdagen te bellen naar 070 21 99 200.
 • Per e-mail, door een bericht te sturen naar info@vluchteling.nl met daarin zowel je oude als nieuwe adres.

Wil je je machtiging stopzetten? Wat vinden we dat jammer om te horen! Dankzij jouw steun hebben we nieuwe families voor alleenstaande kinderen gezocht, zijn we scholen gestart en hebben we ouderen en zieken geholpen met medicijnen, schoon drinkwater en voedsel. Bedankt voor de hulp die we dankzij jou aan deze kwetsbare mensen hebben kunnen geven. Bel tijdens kantooruren met onze donateursservice op 070-2199200 en vraag naar Sanju. Hij zal dan alles in orde maken.

Enkele paar keer per jaar informeren we onze donateurs per post over onze projecten. Ontvang je liever minder of geen post, stuur dan een e-mail naar info@vluchteling.nl of geef je wijziging telefonisch door via 070 21 99 200.

 

Informatie over het werk van Stichting Vluchteling

De makkelijkste manier is om je in te schrijven voor onze digitale nieuwsbrief. Zo blijft je op de hoogte van ons laatste nieuws. Of kijk bij onze online publicaties voor actuele rapporten en achtergrondinformatie.

Ontvang je liever informatie per post? Neem dan contact met ons op en we sturen je gratis een informatiepakket toe.

Iedere maand versturen we een digitale nieuwsbrief. Wil je op de hoogte blijven van actuele humanitaire crises, en onze noodhulpprojecten, campagnes en evenementen? Meld je gratis aan voor de digitale nieuwsbrief.

Wat leuk dat je een spreekbeurt houdt over vluchtelingen en zo aandacht vraagt voor hun situatie. Stuur je ons een e-mail met je vraag? Natuurlijk vind je ook veel informatie op deze website. Kijk maar eens op de pagina over Stichting Vluchteling.

We vertellen graag over ons werk en onze directeur en medewerkers treden geregeld op als spreker tijdens lezingen en bijeenkomsten. Wil je ons uitnodigen of heb je behoefte aan een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden? Lees meer op deze pagina of neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

 

Informatie over doneren en helpen

Helpen kan op heel veel manieren. Zo kun je donateur worden, belastingvrij te schenken of Stichting Vluchteling opnemen in je testament. Wil je actief aan de slag? Word vrijwilliger of stagiair, of doe mee aan onze jaarlijkse sponsorloop de Nacht van de Vluchteling. Ook kun je zelf een inzamelingsactie organiseren voor Stichting Vluchteling.

Meer weten? Lees verder op de pagina; Hoe jij kunt helpen

Jazeker, je kunt als bedrijf zelfs belastingvrij schenken aan Stichting Vluchteling. Maar er zijn ook andere manieren om te helpen. Zo kun je een fondsenwervend evenement organiseren waar het hele bedrijf trots op kan zijn, of bedrijfspartner worden van Stichting Vluchteling.

Meer weten? Lees verder op de pagina; Steun als bedrijf.


Wat fijn dat je een actie wil organiseren en zo geld wilt ophalen voor vluchtelingen. Om je hierbij te helpen, hebben we een speciale website voor je waar je tips en inspiratie vindt. Ook kun je er je eigen actiepagina aanmaken.

Meer weten? Ga naar Helponshelpen.nu.

Voor aanmeldingen en informatie ga je naar Nachtvandevluchteling.nl.

Stichting Vluchteling neemt geen (hulp)goederen aan, omdat wij niet de logistieke capaciteit hebben om de goederen te versturen. Bovendien zouden de verzendkosten behoorlijk hoog zijn. Daarom is het efficiënter om hulpgoederen in te kopen op de lokale markt. Zo stimuleren we bovendien de lokale economie en werkgelegenheid. 

Wil je weten hoe je kunt bijdragen aan ons werk? Lees verder op de Hoe jij kunt helpen pagina’s.

Doneren vanuit het buitenland kan via onze website of door zelf een bedrag over te maken. Hiervoor heb je onze bankgegevens nodig: IBAN999 | NL48INGB0000000999 | BIC: INGB NL2A.

 

Informatie over de hulpverlening van Stichting Vluchteling

Vluchtelingen zijn mensen die hun land ontvluchten voor geweld, oorlog of vervolging. Wereldwijd zijn er 22,5 miljoen vluchtelingen. Daarnaast zijn er nog mensen die in eigen land vluchten. Zij heten officieel geen ‘vluchtelingen’, maar ‘ontheemden’. Ook zijn er mensen die asiel zoeken in landen buiten de eigen regio. In totaal zijn er wereldwijd 68,5 miljoen mensen op de vlucht voor geweld, oorlog of vervolging.

Meer weten? Kijk op de pagina vluchtelingen.

Stichting Vluchteling steunt projecten in ruim 25 landen verspreid over Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Europa. Onze partner het IRC biedt ook in andere landen hulp.

Meer weten? Kijk op de landenpagina’s.

In de samenwerking is het IRC de uitvoerende partner die tijdens een crisis ter plekke is om hulp te verlenen. Stichting Vluchteling stelt hiervoor geld beschikbaar. Door ons speciale noodhulpfonds voor acute vluchtelingencrisis kan dit al binnen 24 uur, waarop het IRC binnen 72 uur levensreddende noodhulp kan bieden aan duizenden mensen. In landen waar we nog niet actief zijn, duurt dat langer. In deze gevallen schakelen wij onmiddellijk en kunnen we door samen te werken met andere noodhulporganisaties en lokale partnerorganisaties zo snel mogelijk hulp bieden.

Stichting Vluchteling biedt noodhulp en hulp bij wederopbouw op de volgende thema’s:

 • Bescherming: bescherming van vrouwen, bescherming van kinderen, ontmijning
 • Gezondheid: medische zorg, ondervoeding, water en sanitaire voorzieningen, psychosociale zorg
 • Onderwijs
 • Economisch welzijn: cashhulp, economische hulp

Meer weten? Kijk op de themapagina’s voor meer informatie.

Stichting Vluchteling haalt in Nederland geld op om in acute crises noodhulp te verlenen. We vragen onze uitvoeringspartners om vluchtelingen in de crisesgebieden zo snel mogelijk te voorzien van de eerste noodhulp. Deze uitvoeringspartners (de grootste is het International Rescue Committee), hun staf en uitvoerders worden intensief gescreend, en de projecten worden vanuit Stichting Vluchteling op de voet gevolgd en gecontroleerd. Voordat mensen worden ingezet in hulpgebieden als hulpverlener worden ze op tal van manieren onderzocht: via verklaringen van goed gedrag, referenties van de laatste 2 tot 5 werkgevers, schooldiploma’s en rijbewijzen, anti-terreur-, corruptie- en kredietwaardigheidsonderzoek.

Stichting Vluchteling werkt nauw samen met uitvoeringspartners. Deze partners worden vooraf zorgvuldig gescreend voordat we met hen samenwerken. Onze grootste uitvoeringspartner is het International Rescue Committee (IRC). Er is dagelijks contact over de uitvoering van de programma’s. Sinds 2003 heeft IRC speciale medewerkers in dienst die continue werken aan de bescherming van de 26 miljoen beneficiënten, waarvan het grootste deel bestaat uit kwetsbare vrouwen en kinderen, die IRC jaarlijks bereikt met de hulpverlening. De bescherming bestaat uit het continue trainen van hulpverleners, vrijwilligers en anderen die betrokken zijn bij het werk met vluchtelingen.

Mochten er ondanks de screenings, trainingen en beschermingsprogramma’s alsnog verdenkingen van wangedrag zijn, dan kunnen medewerkers, vrijwilligers en benificiënten dit (anoniem) melden bij de speciale Ethics and Compliance Unit van het IRC. Elke (anonieme) melding van wangedrag (denk aan diefstal, fraude, machtsmisbruik, seksuele intimidatie of –misbuik) wordt onderzocht, en indien bewezen bestraft. Alle betrokken partijen, inclusief donoren, worden hierover geïnformeerd. IRC hanteert een ZERO-tolerance beleid.

Nee, we verlenen geen hulp aan vluchtelingen in Nederland. We helpen vluchtelingen en ontheemden juist in het land of de regio waar ze vandaan komen: daar is de hulp het hardst nodig. Wat we in Nederland wel doen, is acute crises onder de aandacht brengen bij een breed Nederlands publiek en fondsen werven voor de opvang van vluchtelingen en ontheemden in crisis- of conflictgebieden. Ook geven we een stem aan vluchtelingen door ons uit te spreken voor hun belangen

Meer weten? Lees verder op de pagina over Stichting Vluchteling.

Tot 2015 richtten we ons alleen op ‘opvang in de regio’: de opvang van vluchtelingen en ontheemden in eigen land, de buurlanden of in de regio. Sinds 2015, het begin van de Europese vluchtelingencrisis, maken we ons ook sterk voor betere vluchtelingenopvang aan de buitengrenzen van Europa.

 

Werken bij Stichting Vluchteling

Dat kan zeker. Stichting Vluchteling heeft geregeld vacatures voor betaalde banen, vrijwilligersfuncties en stages. Meer weten? Kijk op de pagina Vacatures.

Ja, dat kan zeker. Met enige regelmaat bieden wij stageplaatsen aan via onze website. Meer weten? Kijk op de pagina Vacatures.


Dat kan zeker. Als vrijwilligers ben je voor ons van onschatbare waarde. Onze jaarlijkse sponsorloop de ‘Nacht van de Vluchteling’ zou zonder vrijwilligers bijvoorbeeld niet mogelijk zijn. Meer weten? Kijk op de website van de Nacht van de Vluchteling

Nee, Stichting Vluchteling zendt nooit zelf mensen uit. We maken gebruik van de deskundigheid en ervaring van mensen ter plekke, onder wie vluchtelingen en professionele hulpverleners. Zo dragen we bij aan de lokale arbeidsmarkt.

 

Belastingvrij schenken

  Belastingvrij schenken betekent dat je de belasting op je schenking onder bepaalde voorwaarden kunt terugvragen van de Belastingdienst. Afhankelijk van hoeveel belasting je betaalt, levert dit jou een voordeel op van ongeveer 35-52%. Er zijn 2 situaties mogelijk:

  • Bij eenmalige donaties krijg je alleen belastingaftrek wanneer de donatie minimaal 1% en maximaal 10% uitmaakt van je belastbaar inkomen.
  • Bij periodieke schenkingen mag je altijd het hele bedrag aftrekken, mits je minimaal 5 jaar achtereen schenkt en dit vooraf is vastlegt in een schenkingsovereenkomst.

  Meer weten? Bekijk de pagina Belastingvrij schenken.

Welke gegevens je nodig hebt, hangt af van je situatie:

 • Ben je donateur of heb je een (eenmalige of periodieke) gift gedaan die niet schriftelijk is vastgelegd in een schenkingsovereenkomst? Dan heb je deze gegevens nodig:

Fiscale naam: Stichting Vluchteling

Locatie: Den Haag

ANBI-status: Ja, 00 48 87 384

Culturele Instelling: Nee

 • Heb je een schenking gedaan die is vastgelegd in een schenkingsovereenkomst? Dan heb je deze gegevens nodig:

RSIN-nummer (fiscaal nummer): Stichting Vluchteling RSIN 00 48 87 384

Transactienummer: Is uw schenkingsakte opgesteld door de notaris? Dan hoeft u geen transactienummer in te vullen. Is je schenkingsovereenkomst door ons vastgelegd na 2014? Dan vult u het transactienummer in dat op de schenkingsovereenkomst staat.  

Voor het invullen van uw belastingaangifte heeft u het RSIN nummer van Stichting Vluchteling nodig: 004887384.

  De schenkingsovereenkomst kun je gratis downloaden via onze webpagina Belastingvrij schenken.

  Ja, maar let op: je hebt daarmee nog geen betaalovereenkomst. Als je de ingevulde modelovereenkomst van de belastingdienst naar ons stuurt, dan geeft je alleen maar aan dat je jaarlijks een acceptgiro van ons wenst te ontvangen. Je krijgt dat van ons een machtigingsformulier voor een incasso en informatie over hoe je het bedrag jaarlijks zelf kunt overmaken.

  Zodra wij je periodieke schenkingsovereenkomst ontvangen, word je donateurschap stopgezet en zal je schenkingsovereenkomst ingaan.

  Nee. Giften die gedaan zijn in de jaren vóór de datum op de schenkingsovereenkomst mogen niet worden meegeteld voor de periodieke schenking.

  Ja, dat kan. Wij hanteren wel als regel dat je 5 opeenvolgende kalenderjaren hetzelfde jaarbedrag schenkt. Wanneer je het bedrag niet ieder jaar zelf (eenmalig) overmaakt, maar kiest voor een automatische maandelijkse incasso, dan gebeurt er het volgende:

  Stel, je besluit op 1 oktober om 5 jaar lang €120 per jaar te schenken door middel van een maandelijkse incasso van €10. Dan incasseren we eenmalig €90 en starten we de maandelijkse incasso €10 op 1 oktober. Zo betaal je ook het eerste jaar €120.

  Nee, sinds 1 januari 2014 eist de Belastingdienst geen notariële akte meer. Een schenkingsovereenkomst zoals Stichting Vluchteling die (gratis) aanbiedt, is voldoende. Natuurlijk kun je ook op eigen kosten een schenkingsakte laten opmaken door je eigen notaris.

  Meer weten? Bekijk de pagina Belastingvrij schenken en download gratis de schenkingsovereenkomst (onderaan de pagina).

   

  Financiële vragen over Stichting Vluchteling

  • Ja, Stichting Vluchteling is door de Belastingdienst aangewezen als ANBI (nummer 004887384). Hierdoor kun je als donateur belastingaftrek krijgen:

   • Bij eenmalige donaties geldt de aftrek alleen wanneer de donatie minimaal 1% en maximaal 10% uitmaakt van je inkomen.
   • Bij periodieke schenkingen mag je het hele bedrag aftrekken, mits je minimaal 5 jaar achtereen schenkt en dit vooraf is vastgelegd in een schenkingsovereenkomst.

  Ons werk is alleen mogelijk dankzij de steun van onze donateurs, bedrijfspartners en institutionele donoren zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij. 

  De inkomsten en uitgaven van Stichting Vluchteling staan in ons jaarverslag. 

  De afgelopen jaren is het aantal donateurs flink toegenomen. Op dit moment steunen ruim 155.000 donateurs het werk van Stichting Vluchteling.

  Stichting Vluchteling gebruikt je bijdrage vooral om noodhulp te verlenen aan vluchtelingen en ontheemden, zoals medische zorg en schoon drinkwater. Ongeveer 80% van ons hulpbudget wordt gebruikt om noodhulp te verlenen. De resterende 20% besteden we aan hulp bij wederopbouw. Hiermee helpen we vluchtelingen en ontheemden die terugkeren naar huis.

  Circa 84 procent van de inkomsten van Stichting Vluchteling wordt besteed aan de doelstellingen van Stichting Vluchteling.

  Meer weten? Bekijk ons jaarverslag. 

  Ja, met het grootste deel van wat u schenkt worden vluchtelingen geholpen. Circa 84 procent van de inkomsten van Stichting Vluchteling wordt besteed aan de doelstellingen van Stichting Vluchteling. In het jaarverslag is een gedetailleerde presentatie van de bestedingen te vinden. Stichting Vluchteling heeft het CBF-keurmerk en is ISO-gecertificeerd.

  Ja, onze wervers zijn gekleed in witte jassen met het logo van Stichting Vluchteling. Zij vertellen mensen op straat, aan de voordeur en tijdens evenementen over ons werk en vragen hun om donateur te worden.

  Mede dankzij de steun van deze nieuwe donateurs kunnen we noodhulp bieden in humanitaire crises wereldwijd. 

  Nee. De leden van de Raad van Toezicht zetten zich belangeloos in voor Stichting Vluchteling en ontvangen geen bezoldiging of aanwezigheidsvergoeding voor vergaderingen.

  Meer weten? Bekijk de pagina Raad van toezicht en directie.

  De Raad van Toezicht stelt het bezoldigingsbeleid, de hoogte van de directiebeloning en de hoogte van andere bezoldigingscomponenten vast. Het beleid wordt periodiek geactualiseerd. Bij de bepaling van het bezoldigingsbeleid en de vaststelling van de beloning volgt Stichting Vluchteling de ‘Regeling beloning directeuren van goede doelen’, als bepaald door Goede Doelen Nederland. Deze regeling geeft aan de hand van zwaartecriteria een maximum norm voor het jaarinkomen. In 2017 verdiende de directeur van Stichting Vluchteling, inclusief belaste en onbelaste vergoedingen, een bruto jaarsalaris van 109.096 euro. Dat valt binnen de hiervoor gestelde norm van Goede Doelen Nederland (maximaal jaarinkomen € 114.247).

  De bezoldiging van de directeur is opgebouwd uit de brutosalariskosten inclusief vakantietoeslag, sociale lasten, pensioenpremies, en eindejaarsuitkering. De eindejaarsuitkering geldt standaard voor alle werknemers. De bezoldiging valt ruim binnen de wet normering topinkomens van € 181.000. Een uitgebreide toelichting is na te lezen in het financieel jaarverslag.

  Nee, sinds 1 januari 2014 eist de Belastingdienst geen notariële akte meer. Een schenkingsovereenkomst zoals Stichting Vluchteling die (gratis) aanbiedt, is voldoende. Natuurlijk kun je ook op eigen kosten een schenkingsakte laten opmaken door je eigen notaris.

  Meer weten? Bekijk de pagina Belastingvrij schenken en download gratis de schenkingsovereenkomst (onderaan de pagina).

  Om snel te kunnen reageren op humanitaire crises over de hele wereld, moeten we kunnen rekenen op een bank die het internationale betalingsverkeer snel en vlekkeloos afhandelt. De ‘groene’ banken werken hard om dit in de toekomst mogelijk te maken, maar zijn nog niet zo ver. Tot die tijd bankieren we daarom bij ING, maar we hebben ook een 'groene' bankrekening bij de Triodosbank: NL63TRIO0338552669.