Het International Rescue Committee

Door onze krachten te bundelen kunnen we nog meer verschil maken

Het International Rescue Committee (IRC) is de vaste partner van Stichting Vluchteling en een van de grootste en meest ervaren hulporganisaties ter wereld. Samen bieden we levensreddende hulp en humanitaire oplossingen in ’s werelds grootste brandhaarden en crisisgebieden.

Door onze krachten te bundelen met het IRC, kunnen we nog meer verschil maken voor de 65 miljoen vluchtelingen en ontheemden in de wereld. Samen zijn we actief in bijna 40 landen en helpen we ieder jaar miljoenen mensen met toegang tot bijvoorbeeld schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, onderwijs en medische zorg.

In de samenwerking is het IRC de uitvoerende partner die tijdens een crisis ter plekke is om hulp te verlenen. Stichting Vluchteling stelt hiervoor geld beschikbaar. Door ons speciale noodhulpfonds voor acute vluchtelingencrisis kan dit al binnen 24 uur, waarop het IRC binnen 72 uur levensreddende noodhulp kan bieden aan duizenden mensen. Weinig andere organisaties kunnen samen zo snel in actie komen.

Betere hulp

Het IRC en Stichting Vluchteling kunnen samen niet alleen meer en snellere hulp bieden, maar ook betere hulp. En dat is hard nodig. Nooit eerder waren er wereldwijd zo veel complexe conflicten en mensen op de vlucht.

Door samen te werken, bieden we slimme oplossingen voor de problemen van nu. Bijvoorbeeld door te investeren in nieuwe hulpvormen die bewezen effectief zijn, zoals cashhulp. We luisteren goed naar vluchtelingen en ontheemden en passen onze hulpverlening continu aan op hun actuele behoeftes.

The IRC Way

Gedragscode voor onze hulpverleneres

Integriteit, dienstverlening en verantwoordelijkheid

De IRC-methode is al lange tijd onze gedragscode, waarin onze drie kernwaarden integriteit, dienstverlening en verantwoordelijkheid en de activiteiten die hieruit voortvloeien, worden beschreven. Deze waarden en activiteiten verbinden al de medewerkers over de hele wereld en zorgen dat onze programma’s strak op het welzijn van onze cliënten gericht blijven en tegelijkertijd voldoen aan de verwachtingen van onze donateurs wat betreft verantwoordelijk beheer van hun middelen.

Lees meer

David Miliband bedankt donateurs

Mandaat en geschiedenis van het IRC

Onze samenwerking met het IRC begon in 1980. In de jaren erna is deze samenwerking intensiever geworden. Sinds 2015 gebruiken we 90% van ons hulpbudget voor onze gezamenlijke hulpverlening met het IRC. Dat kan goed, omdat onze mandaten in grote lijnen overeenkomen. Ook onze ontstaansgeschiedenis vertoont gelijkenis.

Onze organisaties vinden hun oorsprong bij bijzondere mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog opstonden tegen onrecht. Bij Stichting Vluchteling ging het om verzetsheld Cees Brouwer. Bij het IRC was de grondlegger Albert Einstein. Hij vluchtte in 1933 van Duitsland naar de Verenigde Staten en bood daarvandaan hulp aan de slachtoffers van het nazisme. Dat initiatief leidde later tot de oprichting van het IRC.

Meer over het International Rescue Committee

Bezoek website