header-overons-geschiedenissv-brouwer-stichtingvluchteling

Geschiedenis Stichting Vluchteling

"Geen jammerklacht keert het getij"

Aan de wieg van Stichting Vluchteling staat verzetsheld Cees Brouwer. Met zijn zo kenmerkende onverzettelijkheid wijdde hij zijn leven aan het bestrijden van onrecht en het helpen van vluchtelingen. In 1976 richtte hij Stichting Vluchteling op.

Cees Brouwer (1919 – 2001) was rechtenstudent toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog leider werd van de verzetsgroep ‘Albrechtgroep’. Met gevaar voor eigen leven verzamelde hij achter de vijandelijke Duitse linies informatie voor de geallieerden. 

In 1952 werd hij benoemd tot de eerste vertegenwoordiger in Nederland van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen. Bijna 30 jaar zette hij zich binnen deze organisatie in voor de rechtspositie van en hulp aan vluchtelingen. En daar bleef het niet bij. 

Oprichting Stichting Vluchteling

Op persoonlijke titel zette Cees Brouwer zijn brede netwerk in om geld op te halen voor hulp aan vluchtelingen wereldwijd. Vanaf 1956 gebeurde dat op Giro 999. Met zijn niet aflatende doorzettingsvermogen kreeg hij het voor elkaar om in 1966 de allereerste nationale inzamelingsactie te organiseren die live werd uitgezonden op televisie. Er zouden er nog vele volgen.

In 1976 richtte Cees Brouwer Stichting Vluchteling op om de inzamelingsacties en besteding van het geld op een zo duurzame en professionele manier te organiseren.

Van Heuven Goedhart

Cees Brouwer werd geïnspireerd door velen anderen die zich inzetten voor de medemens. Een van hen was Gerrit Jan van Heuven Goedhart – journalist, Engelandvaarder en de eerste Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties in Genève. Het was Van Heuven Goedhart die Brouwer aanspoorde om inzamelingsacties te organiseren voor vluchtelingen.

Ter nagedachtenis van het werk van Van Heuven Goedhart organiseert Stichting Vluchteling jaarlijks afwisselend de Van Heuven Goedhart-Penning en de Van Heuven Goedhart-Lezing.

Eerbetoon: de VHG-Lezing en Penning

Erfenis leeft voort

Cees Brouwer stond bekend als een echte – soms zelfs koppige – doorzetter die veel heeft bereikt voor miljoenen vluchtelingen wereldwijd. In 1982 ontving hij hiervoor de prestigieuze Wateler Vredesprijs. Voor zijn verzetswerk werd hij onderscheiden met de Militaire Willemsorde.

Cees Brouwer overleed in 2001, maar zijn erfenis leeft voort. Sinds 1976 heeft Stichting Vluchteling miljoenen vluchtelingen en ontheemden kunnen helpen met noodhulp. We onderhouden nog steeds contact met de familie Brouwer. Met het Brouwerfonds bieden we samen hulp aan Tibetaanse vluchtelingen die onderkomen vinden in Nepal.