07-09-2018

Waldemar: ‘Vreselijk dat veel vluchtelingenkinderen moeten werken in plaats van naar school gaan’

Acteur en ambassadeur van Stichting Vluchteling Waldemar Torenstra heeft speciaal voor de #backtoschool campagne een radiospot ingesproken. ‘Het lot van die mensen raakt me diep’, zegt Waldemar, ‘het is vreselijk dat veel vluchtelingenkinderen moeten werken in plaats van naar school gaan.’

>> Beluister de radiospot hier: https://vocaroo.com/i/s1P5a9qGqDGb <<

__

Acteur en ambassadeur van Stichting Vluchteling Waldemar Torenstra heeft speciaal voor de #backtoschool campagne een radiospot ingesproken. Als ambassadeur van de organisatie die wereldwijd opkomt voor het lot van kwetsbare vluchtelingen en ontheemden, heeft hij met Stichting Vluchteling directeur Tineke Ceelen Irak, Libanon, Congo en Myanmar bezocht. ‘Het lot van die mensen raakt me diep’, zegt Waldemar, ‘het is vreselijk dat veel vluchtelingenkinderen moeten werken in plaats van naar school gaan.’

‘Het lot van die mensen raakt me diep’, zegt Waldemar, ‘het is vreselijk dat veel vluchtelingenkinderen moeten werken in plaats van naar school gaan.’

Met de nieuwe radiospot vraagt St Vluchteling aan het begin van het nieuwe schooljaar in Nederland, aandacht voor kinderarbeid, in landen waar jonge mensen in plaats van naar school, de straat op, de fabriek in, en het land op worden gestuurd om wat extra geld bij te verdienen om het hoofd boven water te houden. 

‘We helpen ouders, en sturen de kinderen terug naar school, waar ze horen’, zegt Tineke Ceelen, ‘het is moeilijk, en tijdrovend, en dus duur.’ ‘Maar het kan’, zegt ze, ‘en het moet’, voegt ze eraan toe, ‘want kinderen horen niet op straat, en niet te werken’.

‘We helpen ouders, en sturen de kinderen terug naar school, waar ze horen’, zegt Tineke Ceelen, ‘het is moeilijk, en tijdrovend, en dus duur.’ ‘Maar het kan’, zegt ze, ‘en het moet’, voegt ze eraan toe, ‘want kinderen horen niet op straat, en niet te werken’. De nieuwe campagne van Stichting Vluchteling wil ook een bijdrage leveren aan meer bewustwording in Nederland over de dilemma’s van ouders in oorlogsgebieden. Want wat doe je als vader of moeder als je bijna geen geld meer hebt om te eten: geef je dan je laatste centen uit aan rijst en bonen of aan de school voor je kinderen?

Er zijn ongeveer 65 miljoen vluchtelingen in de wereld, een recordaantal. De helft van hen zijn kinderen. Wereldwijd gaan 4 miljoen vluchtelingekinderen niet naar school. Dat zijn er 500.000 meer dan vorig jaar (bron UNHCR). De radiospot is tot 14 september 10 keer per dag op NPO Radio 1 en NPO Radio 2 te beluisteren. 

Help jij mee om vluchtelingenkinderen te beschermen tegen kinderarbeid? 

Ja, ik help mee

Bescherm vluchtelingenkinderen tegen kinderarbeid!

 • ?

  Geef een training waarin vrouwen leren ondernemen. Na deze training kunnen zij een onderneming starten en hun familie onderhouden.

  163,00
 • ?

  Geef een veilige plek waar kinderen kunnen spelen en hun traumatische ervaringen kunnen verwerken.

  69,00
 • ?

  Geef een schooluniform dat voor veel vluchtelingen onbetaalbaar is.

  29,00
 • ?

  Geef een kind een nieuwe start met deze schooltas vol schoolspullen.

  17,00
 • ?

  Geef een noodschool waar kinderen in een veilige omgeving les kunnen krijgen.

  1298,00
 • ?

  Geef een kind een jaar lang toegang tot een school.

  49,00
 • ?

  Geef een kind een week lang noodvoeding om aan te sterken.

  6,00