9 uur per dag voor 3 euro: het verhaal van Leila (8)

Toen haar man anderhalf jaar geleden vertrok, had Leila’s moeder geen andere keus dan haar dochter de straat op te sturen. Leila werkte negen uur per dag en verdiende iets minder dan 3 euro. Lees hier haar verhaal.

Leila* werkte negen uur per dag en verdiende 5.000 LBP - omgerekend iets minder dan 3 euro. Ze is acht jaar oud. Net als zo’n 18.000 andere Syrische vluchtelingenkinderen in Libanon, verkocht ze zakdoekjes en kauwgom op straat om haar familie te onderhouden. Kinderen die op straat werken zijn het meest zichtbare teken van de Syrische vluchtelingencrisis in Libanon. Het land huisvest 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen waarvan de helft in extreme armoede leeft.

Toen haar man anderhalf jaar geleden vertrok, had Leila's moeder geen andere keus dan haar dochter de straat op te sturen.

Toen haar man anderhalf jaar geleden vertrok, had Leila's moeder geen andere keus dan haar dochter de straat op te sturen. Met het beetje geld dat Leila thuisbracht werd de huur van de kleine kamer betaald waar ze samen met haar moeder en drie broers en zussen woont, in een appartement dat wordt gedeeld met een aantal andere gezinnen. Vaak was er niet genoeg geld om eten te kopen. 

Straatwerk is extreem zwaar voor kinderen en het is niet veilig.

De hele dag werken was uitputtend voor Leila. Ze voelde zich constant moe en kreeg migraine door het werken in de zon en de verkeersvervuiling. Straatwerk is extreem zwaar voor kinderen en het is niet veilig. Meer dan 60 procent van de kinderen vertelde het IRC in een enquête dat ze een of andere vorm van geweld hebben meegemaakt. Dit was meestal fysiek geweld van voorbijgangers, maar omvatte ook verbaal geweld en in sommige gevallen seksuele intimidatie.

Het werd Leila te veel en van uitputting viel ze flauw tijdens het werk.

Acht maanden geleden werd het Leila te veel en viel ze van uitputting flauw tijdens het werk. Ze werd bang en verward wakker in het huis van een vreemdeling. Gelukkig belden de mensen die haar hadden meegenomen het telefoonnummer dat haar moeder op Leila's hand had geschreven in geval van nood.

Het International Rescue Committee gaf, met financiële steun van Stichting Vluchteling, Leila en haar familie onmiddellijk voedsel en medische hulp. De familie ontving ook zomer- en winterkleding, dekens en hygiëne producten. Leila's broers en zussen werden doorverwezen naar het vaccinatieprogramma van het Ministerie van Volksgezondheid. De familie ontving ook noodhulp in de vorm van contant geld voor de huur en eten.

Als ik Leila thuis bezoek, ziet ze er gelukkiger uit. Ze is nu veiliger en heeft genoeg te eten.

Leila nam deel aan het versnelde leerprogramma van het IRC, dat kinderen helpt die jarenlang scholing hebben gemist. Maatschappelijk werkers leren Leila ook thuis lezen en rekenen om haar op weg te helpen.

"Als ik Leila thuis bezoek, ziet ze er gelukkiger uit. Ze is nu veiliger en heeft genoeg te eten. Ze werkt niet meer op straat en zal hopelijk snel weer naar school gaan," zegt haar IRC-medewerker. "We zullen Leila en haar familie blijven ondersteunen en we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze kan spelen, leren en gewoon een kind kan zijn." 

*Naam veranderd wegens veiligheidsredenen

Stichting Vluchteling zet zich in om kinderen te beschermen tegen kinderarbeid, help jij mee? 

Ja, ik help mee

Bescherm vluchtelingenkinderen tegen kinderarbeid. Ik geef:

 • ?

  Geef een training waarin vrouwen leren ondernemen. Na deze training kunnen zij een onderneming starten en hun familie onderhouden.

  163,00
 • ?

  Geef een veilige plek waar kinderen kunnen spelen en hun traumatische ervaringen kunnen verwerken.

  69,00
 • ?

  Geef een schooluniform dat voor veel vluchtelingen onbetaalbaar is.

  29,00
 • ?

  Geef een kind een nieuwe start met deze schooltas vol schoolspullen.

  17,00
 • ?

  Geef een noodschool waar kinderen in een veilige omgeving les kunnen krijgen.

  1298,00
 • ?

  Geef een kind een jaar lang toegang tot een school.

  49,00
 • ?

  Geef een kind een week lang noodvoeding om aan te sterken.

  6,00