31-08-2018 | Onderwijs

Vier miljoen vluchtelingenkinderen gaan niet naar school

Terwijl het aantal mensen dat op de vlucht is voor oorlog, geweld en onderdrukking wereldwijd stijgt, stijgt het aantal vluchtelingenkinderen dat niet op school is ingeschreven helaas ook. Dit kwam naar voren uit een nieuw rapport van de UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de VN, dat eerder deze week werd uitgegeven. 4 miljoen vluchtelingenkinderen gaan niet naar school, een toename van een half miljoen kinderen in slechts één jaar.

De studie Turn the Tide: Refugee Education in Crisis vond dat 4 miljoen vluchtelingenkinderen niet naar school gaan, een toename van een half miljoen kinderen in slechts één jaar. Tegen het einde van 2017 waren er meer dan 25,4 miljoen vluchtelingen over de hele wereld. Meer dan de helft - 52 procent - was kind. Onder hen had 7,4 miljoen de leerplichtige leeftijd.

"Onderwijs is een manier om kinderen te helpen genezen, maar het is ook de sleutel tot de wederopbouw van hun thuisland," zei Filippo Grandi, VN Commissaris voor Vluchtelingen. "Zonder onderwijs zal de toekomst van deze kinderen en hun gemeenschappen onherstelbaar worden beschadigd."

Slechts 61 procent van de vluchtelingenkinderen gaat naar de basisschool, vergeleken met 92 procent van de kinderen wereldwijd.

‘Onderwijs is een manier om kinderen te helpen genezen, maar het is ook de sleutel tot de wederopbouw van hun thuisland.’

Naarmate vluchtelingenkinderen ouder worden, groeit deze kloof. Bijna twee derde van de vluchtelingenkinderen die naar de basisschool gaan, halen de middelbare school niet. In totaal gaat 23 procent van de vluchtelingen naar de middelbare school, vergeleken met 84 procent van de kinderen wereldwijd. 

Op een nog hoger niveau is deze kloof enorm: wereldwijd is de inschrijving in het hoger onderwijs 37 procent, terwijl slechts één procent van de vluchtelingen dezelfde kans heeft - een cijfer dat in drie jaar niet is veranderd.

"School is de eerste plaats in maanden of zelfs jaren waar vluchtelingenkinderen enige normaliteit vinden," voegt Grandi toe. "Op basis van de huidige patronen, tenzij er dringende maatregelen worden ondernomen, zullen honderdduizenden kinderen zich aansluiten bij deze verontrustende statistieken."

Maar achter al deze feiten en cijfers gaan kinderen schuil die vaak in erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Stichting Vluchteling zet zich in om vluchtelingenkinderen te beschermen tegen kinderarbeid en hen terug naar school te helpen. Zo helpen wij (veelal Syrische) kinderen die op straat werken en bedelen in Libanon om in te stromen in het regulier onderwijs, bieden we hen veilige plekken waar zij kunnen spelen, psychosociale begeleiding krijgen en leren lezen en rekenen, en helpen we jongeren via een leerwerktraject op een veilige manier geld te verdienen voor nu en de toekomst. Lees hier meer over de problemen rondom kinderarbeid en het gebrek aan scholing, wat wij daaraan doen en hoe jij kunt helpen.

Stichting Vluchteling voert campagne om vluchtelingenkinderen te beschermen tegen kinderarbeid. Help jij mee?

Ja, ik help mee

Bescherm vluchtelingenkinderen tegen kinderarbeid. Ik geef:

 • ?

  Geef een training waarin vrouwen leren ondernemen. Na deze training kunnen zij een onderneming starten en hun familie onderhouden.

  163,00
 • ?

  Geef een veilige plek waar kinderen kunnen spelen en hun traumatische ervaringen kunnen verwerken.

  69,00
 • ?

  Geef een schooluniform dat voor veel vluchtelingen onbetaalbaar is.

  29,00
 • ?

  Geef een kind een nieuwe start met deze schooltas vol schoolspullen.

  17,00
 • ?

  Geef een noodschool waar kinderen in een veilige omgeving les kunnen krijgen.

  1298,00
 • ?

  Geef een kind een jaar lang toegang tot een school.

  49,00
 • ?

  Geef een kind een week lang noodvoeding om aan te sterken.

  6,00