Bescherm kinderen tegen kinderarbeid: het verhaal van Bilal

Het regent en het is koud aan de waterkant in Tripoli, de grootste stad in het noorden van Libanon. Ondanks dat het een schooldag is lopen er veel kinderen over de boulevard, allemaal hebben ze stapels cd’s in hun handen. Om de minuut benaderen de kinderen een voorbijganger, soms een ‘local’ en soms een toerist, met de vraag of ze een cd willen kopen. Bijna iedereen zegt nee. De 13-jarige Bilal werkt al ruim twee jaar op straat in Libanon. Bilal werkt 12 uur per dag om geld te verdienen om zijn familie te ondersteunen.

Bilal is 1 van de ongeveer 1500 kinderen die op straat werken in Libanon. De meeste verkopen cd’s, kauwgom of zakdoekjes. Ook wordt er gebedeld. Een enquête van het International Rescue Committee (IRC) laat zien dat 9 van elke 10 kinderen die op straat werken in Tripoli zijn gevlucht uit Aleppo in Syrië. Zo ook Bilal.

Bilal: ‘Sommige mensen zeggen: 'kom met ons mee naar huis, daar hebben we werk voor je'. Ik weiger dat te doen, want dan zullen ze me slaan.'

De kinderen aan het werk op straat zijn het schrijnende en zichtbare gevolg van de Syrische vluchtelingencrisis in Libanon. Veel van de 1,5 millioen Syrische vluchtelingen in Libanon hebben het zwaar. Ze kunnen maar mondjesmaat eten betalen, laat staan de huur. Sommige ouders zien geen andere keus dan hun eigen kinderen de straat op te sturen om geld te verdienen.

‘Zijn cd’s werden vaak gestolen, ook had hij veelvuldig ruzie met andere kinderen en werd hij geslagen,’ aldus Mahmoud, de vader van de 11-jarige Fouad.*

1 dollar per uur 

De kinderen verdienen vaak niet meer dan 1 dollar per uur. Als ze maar lang genoeg werken, kunnen ze nog steeds het verschil maken voor hun eigen familie. De uiteindelijke gevolgen voor deze werkende kinderen kan veel hoger uitvallen dan het missen van onderwijs of een gemiste jeugd. Meer dan tweederde van de kinderen die in Tripoli op straat werken heeft te maken gehad met geweld.

‘Ik maakte me grote zorgen om hem, dat er iets zou gebeuren. Maar ik was te angstig om tegen zijn vader te zeggen dat we hem niet de straat op moesten sturen. Hij zou dan toch zeggen: 'we hebben geen geld, we hebben geen keus',’ aldus moeder Mariam.

*namen zijn aangepast om de betrokkenen te beschermen. 

Bescherm vluchtelingenkinderen tegen kinderarbeid, help jij mee? 

Ja, ik help mee

Bescherm vluchtelingenkinderen tegen kinderarbeid! Ik geef:

 • ?

  Geef een training waarin vrouwen leren ondernemen. Na deze training kunnen zij een onderneming starten en hun familie onderhouden.

  163,00
 • ?

  Geef een veilige plek waar kinderen kunnen spelen en hun traumatische ervaringen kunnen verwerken.

  69,00
 • ?

  Geef een schooluniform dat voor veel vluchtelingen onbetaalbaar is.

  29,00
 • ?

  Geef een kind een nieuwe start met deze schooltas vol schoolspullen.

  17,00
 • ?

  Geef een noodschool waar kinderen in een veilige omgeving les kunnen krijgen.

  1298,00
 • ?

  Geef een kind een jaar lang toegang tot een school.

  49,00
 • ?

  Geef een kind een week lang noodvoeding om aan te sterken.

  6,00