31-10-2018 | Gezondheid | Venezuela

Het verhaal van de Venezolaanse Roimert (26)

De jongen op de foto is de Venezolaanse Roimert. Hij is 26 jaar, en vanuit Venezuela gevlucht naar Colombia. Hij is ondervoed en heeft volledig insuline-afhankelijke diabetes.

Tineke kwam Roimert tegen toen zij Venezolaanse vluchtelingen en ons project in Colombia bezocht. We hebben hem naar het ziekenhuis kunnen brengen en hij heeft wat dekens, toiletspullen en kleding gekregen. Hij was heel erg zwak.

We zijn blij dat we hem hebben kunnen helpen. Maar voor andere chronisch zieken is geen geld. Dit betekent geen (medische) hulp, geen insuline, en weinig kans op overleven.

Wat is er aan de hand in Venezuela?

Venezuela verkeert in een diepe politieke en economische crisis, met enorme inflatie en grote voedseltekorten. Het land heeft een van de grootste oliereserves ter wereld, maar de olieproductie en de hele economie zijn ingestort. Geldbiljetten zijn nauwelijks meer wat waard. Basisvoorzieningen als voedsel en medicijnen zijn bijna niet meer verkrijgbaar en wat wel beschikbaar is, is onbetaalbaar geworden. Daarnaast worden gezondheidsvoorzieningen het hardst geraakt. Klik hier voor meer informatie over de crisis in Venezuela.

Caminantes

Door de aanhoudende crisis in Venezuela trekken Venezolanen de grens over met Colombia. Op de grens bij de Simon Bolivarbrug loopt een aanhoudende stroom mensen. Sommige gaan op en neer de grens over, om voedsel en medicijnen te kopen, om te werken, of om spullen te verkopen. Anderen blijven en trekken uit wanhoop door naar de hoofdstad Bogota, of zelf naar Peru of Chili. Dit doen ze veelal te voet. Overal lopen Venezolaanse vluchtelingen, caminantes genoemd. Er vielen zeker al 20 doden, door ongelukken met het verkeer en veranderende of slechte weersomstandigheden.

Mensen lopen kilometers, te voet of op slippers, met kinderen, en zonder geld.

Welke hulp bieden we?

In samenwerking met onze partner het International Rescue Committee (IRC) bieden we steun aan slachtoffers van seksueel geweld, economische hulp in de vorm van cash, en medische zorg. Lees hier alles over onze hulp in Colombia.